„Malere“, piesa care nu îți mai iese din cap! Interviu cu E-An-Na, trupa care a ajuns în semifinalele Eurovision România

E-an-na - Malere

Trupa sibiană de folk metal E-An-Na a ajuns în prima etapă a semifinalelor naţionale ale concursului Eurovision cu piesa Malere

În septembrie 2021, trupa E-An-Na lansa piesa Malere, o combinație de folk metal și manele, depășind barierele genului muzical care i-a făcut consacrați. Cu o linie melodică catchy şi versuri care te atrag către ea, melodia chiar nu „îți iese din cap” odată ce o asculți, lucru dovedit de faptul că Malere este astăzi numărul 1 în Viral 50 Romania pe Spotify și numărul 21 în trending pe Youtube.

În decembrie 2021, E-An-Na s-au calificat în selecţia naţională pentru participarea la ediţia Eurovision de anul acesta, care va avea loc în mai, la Torino. În momentul de faţă, aceştia au ajuns în prima etapă a semifinalelor naţionale şi au nevoie de votul nostru pentru a ajunge în etapa următoare.

Înainte de startul voturilor, care va avea loc pe 9 februarie, ora 20:00, echipa #WTF Rock Festival a reuşit să stea de vorbă cu E-An-Na despre aspecte privitoare la  noul album M.L.R, experienţa de până acum din cadrul concursului Eurovision şi planurile de viitor ale trupei, care implică şi un superconcert pe scena WTF Rock Festival, în august 2022. 

Ia-ți bilet la festival de pe AmBilet.ro sau IaBilet.ro!

Ce înseamnă pentru voi albumul M.L.R.?

Pentru noi, M.L.R. este un pas înainte spre a distruge barierele sociale dintre genuri de muzică atât de îndepărtate. Înseamnă că dragostea pentru muzică și artă nu trebuie să fie cenzurată.

Cum v-a venit ideea de a lansa un asemenea album?

În 2020, în urma unui vlog al muzicianului Adam Neely, care sugera să asculți muzică pe care nu o îndrăgești, Ovidiu (chitară) și-a propus să asculte o perioadă de timp doar manele. După ceva timp, a înțeles că în acest gen poţi găsi și piese bune, orchestrații, texte, ca în oricare altul, și atunci și-a propus să încerce niște schițe. Ulterior, au început și ceilalți să vină cu idei și așa a luat naştere albumul M.L.R. .

Cum vi s-a părut traseul spre calificarea la selecția națională Eurovision? Ce ați învățat în plus despre industria muzicală din România din această experiență? 

Am învăţat că este foarte mult de muncă în spatele acestui concurs. Când ne-am înscris, eram pregătiţi să muncim, dar nu ne-am aşteptat să fie nevoie de atât de mult efort. Fiind şi angajaţi, pentru majoritatea o săptămână arată ceva de genul: 9-18 muncă, 18-22 repetiţii cu trupa, sau timp petrecut pentru a ajunge în acelaşi oraş unde au loc repetiţiile.

Astăzi, Malere este nr. 1 pe Spotify în playlistul Viral România. V-ați așteptat să prindă atât de bine melodia? Oare a contribuit contul de TikTok la această popularitate? 

Sincer nu ne-am așteptat să ajungă atât de sus. Lumea cred că nu înțelege că ești într-o luptă cu o industrie întreagă. Concurezi cu oameni plătiți să facă promovare, să gândească strategii de marketing, iar faptul că noi stăm în acel top de peste două săptămâni ne dă lumea peste cap. Cu siguranța TikTok-ul ajută la acest lucru, deoarece nu ţine cont de „monopolul” oferit de platforme precum Facebook, Instagram, care sunt abuzate de case de discuri.

Ce s-a schimbat după pandemie pentru trupa E-An-Na?

Cea mai mare diferenţă în pandemie a fost faptul că aveam nesiguranța concertelor. Nu știam ce să planificăm. În rest, ne-am simțit ca înainte. Noi lucrăm foarte mult individual de acasă la piese, deoarece suntem răsfiraţi prin toată țara (București, Cluj, Sibiu, Iași, Tg. Mureș, Brașov) așa că „munca remote” la piese era un lucru cu care eram deja obișnuiți.

Ați mai fost la Bistrița pe perioada pandemiei, în 2020, la Hilltop Festival. Vă mai aduceți aminte de acel concert? Ce ne puteți spune despre el?

A fost ca o gură de aer de care aveam nevoie după atâtea luni de stat în casă. Ne-am simțit fenomenal și nu ne-a venit să credem. Aveam emoții că vremea nu va ţine cu noi, dar a fost perfect. Am cântat de 2 ori, în premieră, piesa Floare De Fier și publicul a fost incredibil de receptiv.

Ce planuri de viitor aveți? 

Vom vedea ce se întâmplă cu concursul Eurovision, dar avem multe piese compuse pe care nu am apucat să le lansăm. Sperăm să reușim să mergem prin toata țara cu albumul M.L.R. și să ne simțim bine împreună cu voi în aceasta perioada delicată.

Mesaj pentru fanii E-An-Na şi WTF:

Dacă vă place live-ul nostru de la TVR și vreți să reprezentăm România la Eurovision, votați-ne în poll-ul lor. Abia așteptăm să cântăm piesele împreună cu voi la WTF Rock Festival 2022.

M.L.R: un album despre dragostea pentru muzică

Dragostea pentru muzică și dorința de eliminare a barierelor sociale i-a încurajat pe E-An-Na să lanseze un întreg EP intitulat M.L.R., o apariţie inedită şi îndrăzneaţă pentru scena metalului românesc, piesele de pe acesta fiind o combinaţie de rock, folk şi manele. 

Alegerea melodiei Malere pentru participarea la Eurovision a creat controverse, aceasta fiind, iniţial, respinsă de juriu. După depunerea unei contestaţii şi revizuirea deciziei juriului, E-An-Na au intrat oficial în competiţie şi, cu susţinerea publicului, au de gând să reprezinte România la Torino.

Malere promovează un mesaj pozitiv când vine vorba de modul în care ar trebui să abordăm muzica: indiferent de gen, muzica trebuie să îţi creeze o dispoziţie bună. Aşa că de ce să nu ne bucurăm de acest moment #WTF de la E-An-Na şi să susţinem manifestarea muzicii ca artă, indiferent de forma în care este împachetată?

Startul votului are loc astăzi, 9 februarie, începând cu ora 20:00. Îi puteţi susţine pe E-An-Na pe pagina de Facebook Eurovision România până pe 10 februarie, ora 20:00.

Related Posts

Leave a comment