De cîte ori facem o descriere a trupelor invitate în festival, nu uităm să menționăm câte ceva despre stilul lor artistic, despre efortul a crea versuri și reprezentanții pline de sens, muzică puternică, profundă, ce conține mesaje care ating probleme sociale, lupte personale și au o rezonanță puternică în sufletul oamenilor.
De câte ori veniți la Way Too Far Rock Festival, muzica vă poartă, fără să vă dați seama, de la momente de introspecție și melancolie, la explozii de energie și optimism.
Și nu întâmplător! Credem cu tărie că muzica nu este doar o combinație armonioasă de sunete, ci și o forță puternică ce poate influența emoțiile, gândurile și, mai important, societatea în ansamblu.
Atunci când vorbim despre muzică bună, cu mesaje sociale profunde, ne referim la acele opere care depășesc granițele timpului și a simplului divertisment și ajung să devină un instrument de schimbare și reflectare asupra lumii în care trăim.
Studiile mai multor specialiști au arătat, de-a lungul timpului, că muzica are avanjate psihologice și emoționale diverse, mai ales pentru oamenii care intră, în mod constant, în contact cu muzica.
Știați că…?
Experții în neuroștiinte au demonstrat că fenomenul „supermemoriei” apare prin ascultarea muzicii baroce (J. S. Bach, A. Vivaldi, G. F. Handel, etc.), a muzicii din perioada clasicismului (W. A. Mozart, L. van Beethoven, J. Haydn, etc.).
Cercetatorii de la Universitatea din Helsinki au realizat un studiu pentru a testa efectul Mozart. Au concluzionat că ascultarea de muzică clasica influențeaza procesul de învatare și abilitățile de memorare, dar și neurotransmițătorii sinaptici.
În lucrarea sa „Muzicofilia”, reputatul medic și profesor de neurologie și psihiatrie Oliver Sacks a descris experiențele unor pacienți care, cu ajutorul muzicoterapiei, au reușit să amelioreze unele boli psihice grave, ba chiar sa dezvolte anumite înclinatii muzicale pentru un instrument, în timpul tratamentelor.
Dopamina sau „hormonul fericirii” este eliberată și ca reacție la muzica pe care o ascultăm!
Când ascultăm o melodie sau un fragment muzical, avem anumite senzații fizice ca răspuns la ceea ce ascultam (fiori, piele de gaina, etc.). Aceste sunt niste raspunsuri ale corpului nostru, fiziologice sau psihofiziologice, pe care le putem asocia cu plăcerea intensă.
Muzica creează o adevărată simfonie neuronală. Ne activează și modelează creierul în întregime. Muzica e capabilă să schimbe anatomia și functionalitatea organismului uman.
Muzica este un antidepresiv natural. Cântatul eliberează endorfina, substanța creierului care te face sa te simți bine, mai fericit.
Oamenii de știință au indentificat un mic organ din ureche numit sacculus, care răspunde la frecvențele create de cântat. Raspunsul creează imediat un sentiment de plăcere, indiferent de cum sună vocea.
Muzica scade nivelul de stres. A face muzica sub orice forma este relaxant. Cantatul elibereaza tensiunea musculară și scade nivelul unui hormon al stresului numit cortizol din fluxul sanguin.
Muzica îmbunătățește vigilența mentală.
Muzica deține puterea de a aduce oamenii împreuna în diferite moduri. Ne face mai expresivi și ne poate ajuta să ne înțelegem mai bine sentimentele și emoțiile noastre, dar și pe ale celorlalți.
Deci, dacă suntem atât de atenți când ne alegem hainele sau un nou telefon, de ce nu am fi și atunci când ne alegem muzica?
În 2024, suntem încântați să vă prezentăm o experiență muzicală excepțională și vă promitem o călătorie sonoră memorabilă cu un line-up eclectic care adună trupe din diverse genuri ale scenei rock. Nu vor lipsi nici atelierele muzicale pentru cei care nu vor să se rezume la a asculta muzică ci au curajul să pună mâna pe instrumente!
Trupele anunțate până acum pentru 2024 sunt Plini, Infected Rain, Tankcsapda, Silver Dust, Nakkeknaekker și Damian Salazar care va susține câteva sesiuni de guitar clinics.
Blete găsiți pe IaBilet!