#NuSuntemInvizibili. Un protest tăcut al lucrătorilor în industria spectacolelor

nu suntem invizibili

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată azi, 15 ianuarie, cu fraze lungi și pline de emfază din partea oficialităților. Dar lipsa de interes pentru cei care lucrează în acest domeniu adâncește disperarea unei întregi branșe  care, în ultimii doi ani, au fost total ignorată ori supusă unor reguli absurde și unor presiuni care au devenit insuportabile.

Lucrătorii din industria spectacolelor au protestat sâmbătă, 15 ianuarie, în Piaţa Victoriei, dar și în Sibiu, în cadrul campaniei #NuSuntemInvizibili. Ei solicită Guvernului măsuri compensatorii pentru pierderile financiare din ultimii doi ani, sprijin constant şi consecvent din partea autorităţilor pentru liber-profesioniştii din acest domeniu şi un plan de reluare a activităţii predictibil şi coerent, adaptat specificului activităţii din această industrie.

Potrivit Asociaţiei Lucrătorilor în Industria Spectacolelor (ALIS), numeroşii profesionişti din domeniu au fost ignoraţi de autorităţi în ultimii doi ani.

„Guvernanții au uitat de noi. Au tăiat sprijinul minuscul și au dat drumul puțin la evenimente, să aibă motiv de a tăia subvențiile. E ca și cum aș lăsa pe cineva să meargă 2 zile pe lună la lucru și să trăiască din cât câștigă… încă o dovadă că nu contăm decât când plătim taxe“, a spus Dan Sabău de la SintonExpert, una dintre cele mai importante firme în ceea ce privește soluțiile tehnice pentru industria spectacolelor.

http://www.facebook.com/watch/?v=614403346489353

„De Ziua Culturii Naţionale noi sărbătorim Ziua Culturii Invizibile. De ce? Pentru că suntem mii de profesionişti, companii, artişti şi lucrători ignoraţi de autorităţi în ultimii doi ani, Pentru că 2020 şi 2021 au însemnat pentru noi pierderi de milioane de euro, nu am primit nicio compensare pentru aceste pierderi, doar promisiuni, după doi ani de pandemie avem 0 predictibilitate pentru reluarea activităţilor, minimul sprijin lunar oferit ca indemnizaţie nu mai există, iar o ţară normală nu le interzice cetăţenilor să muncească fără să le ofere nimic în schimb şi suntem o industrie ajunsă în pragul colapsului, dar invizibilă pentru autorităţi”, a explicat ALIS protestul din faţa Guvernului, pe parcursul căruia au fost prezentate momente artistice.

Related Posts

Leave a comment