WTF Rock Festival te aduce mai aproape de legendele Transilvaniei

amurg in oras foto catalin onofrei

Ediția din 2022 a festivalului WTF va fi una de neuitat, atât prin line-up-ul care adună nume mari ale muzicii rock și metal la nivel internațional, cât și prin locația aleasă. Transilvania este cunoscută drept adăpostul contelui Dracula și, deși pare a fi un motiv suficient pentru a vizita aceste ținuturi, vă garantăm că Transilvania e mult mai mult decât povești cu strigoi, zâne și locuri bântuite. Regiunea cuprinde printre cele mai frumoase peisaje naturale din Europa și orașe medievale, care încă mai poartă amprenta comunităților care au locuit acolo acum sute de ani.

Județul Bistrița-Năsăud este o comoară mai puțin cunoscută Transilvaniei, care reunește o varietate de obiective turistice ce nu trebuie ratate în vizita voastră aici, în Poarta Transilvaniei. Printre acestea se numără chiar orașul Bistrița – care poartă denumirea și de „orașul pasajelor”, Lacul Colibița, înconjurat de legende locale, meșteșuguri, faimosul Pas Tihuța menționat de Bram Stoker în romanul său, „Dracula”, și Via Transilvanica, prima potecă inițiatică din România.

Ia-ți bilet la festival de pe AmBilet.ro sau IaBilet.ro!

Bistrița sau „Oraşul pasajelor”

Bistrița este orașul de reședință al județului Bistrița-Năsăud, fiind localizat în nord-estul Transilvaniei. Orașul este presărat cu peisaje care mai păstrează încă urmele fortificațiilor medievale, legătura dintre acestea și centrul orașului fiind realizată de către pasaje. Municipiul Bistrița a demarat în 2013 un proiect de regenerare urbană a centrului istoric, în cadrul căruia aceste pasaje, care datează încă din secolul al XIII-lea, au fost reabilitate. În prezent, Bistrița numără 22 de pasaje funcționale, printre care se numără Pasajul Măcelarilor, Pasajul Brutarilor, Pasajul IX, Pasajul Poștei, Pasajul Aurarilor, Pasajul Fierarilor și Pasajul III.
Alte obiective turistice din Bistrița care nu trebuie ratate sunt Biserica Evanghelică, Casa Argintarului, Turnul Dogarilor, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Parcul Municipal și Șirul Sugălete.

Dorolea – cel mai frumos ansamblu sătesc din regiune

Localitatea Dorolea, unde va avea loc festivalul, este cel mai frumos ansamblu sătesc din regiune, datând încă din 1332, fiind propus spre înregistrare în patrimoniul UNESCO. Pe teritoriul satului Dorolea au locuit până în jurul anului 1300 românii care, odată cu venirea saşilor, au migrat spre est, pe locul actual al satului Cuşma.
În satul Dorolea saşii au format satul „Klaine Bistritz” adică Mica Bistriţa, acum existând aici un ansamblu monument de aproape 200 case pitorești edificate la sfârșitul secolului al XIX-lea. Localitatea se află în apropierea unui castru roman, a unor biserici monument și a unor zone naturale valoroase care așteaptă să le descoperiți pe parcursul celor trei zile de festival.

Locul oferă o priveliște minunată spre Munții Bârgăului, fiind situat pe traseul spre Pasul Tihuța unde se află Castelul Dracula, dar și spre Lacul Colibița, cea mai căutată stațiune turistică din Bistrița-Năsăud. Locația se află în apropiere de Via Transilvanica, prima potecă inițiatică din România, de străbătut pe jos sau cu bicicleta – un adevărat „El Camino“ al țării noastre.

Lacul Colibița și legendele locale

Colibița este un sat din cadrul comunei Bistrița Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. Localitatea este așezată pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani. Lacul Colibița este un lac artificial de acumulare care se întinde pe o suprafață de 270 de hectare. Acesta se află la 50 de minute de mers cu mașina de localitatea Dorolea. Lacul poate fi străbătut de jur împrejur în aproximativ două ore cu mașina.
Pe lângă peisajele care îți taie respirația, zona este înconjurată și de legende locale. Conform uneia dintre legende, în 1980, satul Colibița a fost distrus pentru construcția lacului. O parte dintre oamenii care locuiau acolo au plecat în localitățile din apropiere, în timp ce alții au rămas până când satul a fost inundat, pierzându-și atât locuințele, cât și viețile.
Conform unei alte legende, nimeni nu a avut curajul să dărâme biserica din sat, aceasta fiind înghițită de ape. Se spune că pe fundul actualului lac se găsesc vechea biserică a satului și casele scufundate. De aceea, localnicii susțin că lacul este blestemat, iar oamenii care se îneacă în apa sa nu mai pot fi găsiți niciodată

Foto: Arthur Kornovics, Imagine din Munții Călimani

Pasul Tihuța, trecătoarea devenită faimoasă datorită romanului „Dracula” al irlandezului Bram Stoker

Foto: Alex Varga

Pasul Tihuța, cunoscut și sub numele de Pasul Bârgăului, este considerată una dintre cele mai dificile trecători din munții Europei. Pasul Tihuța traversează lanțul Carpaților Orientali și face legătura dintre Transilvania și Moldova.
Pasul Tihuța apare în faimosul roman al lui Bram Stoker, „Dracula”. Personajul principal, Johnatan Harker, trece prin pasul Tihuța pentru a ajunge la castelul lui Dracula. De asemenea, în localitatea turistică Piatra Fântânele se află hotelul „Dracula”, considerat replică a castelului lui Dracula. Din păcate, hotelul poate fi admirat doar din exterior, fiindcă în momentul de față este închis pe o perioadă nedeterminată.

„Cu acest prilej am descoperit că ţinutul despre care vorbea contele se găseşte tocmai la
hotarul dintre Transilvania, Moldova şi Bucovina, în inima Carpaţilor – una dintre cele
mai sălbatice şi necercetate zone ale Europei.“ (Bram Stoker, Dracula) 

Via Transilvanica – „El Camino” de România

Via Transilvanica este un traseu de 1.400 de kilometri, care se întinde de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, un proiect al Asociației Tășuleasa Social.
Via Transilvanica străbate 98 de localități și șapte județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu și Mehedinți.
În ianuarie 2019, primii 134 de km din Via Transilvanica au fost dați în folosință în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița-Năsăud, traseul străbate comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile (unde se află localitatea Dorolea), Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor.
Străbătând acest traseu fabulos, aveți ocazia să descoperiți peisaje idilice, comunități de oameni din satele din zonă și afaceri locale.

Foto: Laurențiu Iosif

Related Posts

Leave a comment